- Criminelen maken volop misbruik van het decentrale en anonieme karakter van cryptotransacties.
- Volgens Bankless Times is er inmiddels al voor 7 miljard dollar aan gestolen crypto witgewassen en zal dat in 2025 zijn opgelopen tot meer dan 10 miljard dollar.
- De Noord-Koreaanse hackersorganisatie Lazarus Group is in zijn eentje al verantwoordelijk voor het witwassen van 900 miljoen dollar aan gestolen cryptomunten.
- Lees ook: De bitcoin is dit jaar al bijna 120% meer waard geworden – sommige beursexperts zien serieuze risico’s die de rally kunnen frusteren
Het decentrale karakter van veel cryptotransacties maakt de cryptomarkt kwetsbaar voor illegale praktijken. Volgens Bankless Times is er inmiddels al voor zo’n 7 miljard dollar van via hacks gestolen cryptomunten witgewassen en zal dat in 2025 naar verwachten oplopen tot meer dan 10 miljard dollar.
Het gaat dan vooral om zogeheten “cross-chain criminaliteit”, een methode waarbij cryptomunten snel worden omgezet in andere tokens en tussen verschillende cryptonetwerken (blockchains) worden uitgewisseld. Hiermee moet de criminele herkomst van gestolen cryptovaluta worden verhuld.
“Cross-chain transfers bieden gemak en interoperabiliteit tussen blockchain-netwerken en zijn daardoor ook een belangrijk doelwit voor criminelen”, zegt crypto-analist Alice Leetham van Bankless Times daarover. “Met bijna 7 miljard dollar die tot nu toe al is witgewassen verwachten we dat de cijfers richting 2025 fors verder gaan stijgen”.
Cross-chain criminaliteit stelt criminele opsporingsdiensten en financiële toezichthouders voor grote uitdagingen. Zeker als het gaat om hackersgroepen zoals de Noord-Koreaanse Lazarus Group. Die organisatie is in zijn eentje verantwoordelijk voor meer dan 900 miljoen dollar aan witgewassen cryptovaluta.
Platforms zoals ‘Tornado Cash’, ‘Ren Bridge’ en ‘Avalanche Bridge’ worden volgens Bankless Times ingezet om gestolen crypto wit te wassen. Ook privacymunten zoals Monero en Dash zijn vanwege hun anonieme karakter erg in trek bij criminelen.
De meeste blockchainnetwerken doen volgens Bankless Times nog weinig onderzoek naar criminele activiteiten, waardoor criminelen in veel gevallen vrijwel ongehinderd hun gang kunnen gaan.